Delphic Preview Culture – Peace – Environment, Reviving the Delphic Games


Από αριστερά Mrs Zoi Lafis, CHS – Panos Kaltsis   EDU.org  Jeanne Bresciani  IDII

Μετά  την  εξαιρετική  επιτυχία που  σημείωσε το συνέδριο Reviving the Delphic Ideal που διεξήχθη στο Center of Hellenic Studies, παράρτημα του Harvard University στην Ουάσινγκτον, θεσπίζετε ως ετήσιος θεσμός με έδρα τους Δελφούς.  

Στο συνέδριο  εκτός από το C.H.S συμμετείχαν ομάδα του I.D.I.I Isadora Duncan International Institute New York με επικεφαλής την Πρόεδρο Κα Jeanne Bresciani, η Ο.Δ.Ε, Οικουμενική Δελφική Ένωση με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Πάνο Καλτσή καθώς και προσωπικότητες τόσο από τις Η.Π.Α, την ομογένεια και την Ευρώπη .                                   Το Δελφικό Ανθρωπιστικό Ιδεώδες συνθέτουν:

– Η Δελφική Αμφικτιονία για την Ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των Λαών.

– Η υπερβατική διάσταση του Μαντείου που για 14 αιώνες κατηύθυνε την Ανθρωπότητα χρησμοδοτώντας για ιδεώδη πολιτεύματα, ποιοτικές αποικίες με ευτυχισμένους Πολίτες. .

– Ο Ομφαλός της Γης που η σημερινή τεχνολογία επιβεβαιώνει ότι οι Δελφοί είναι κέντρο της Ιεράς Γεωγραφίας.

– Ο Σπένδων Απόλλων από το 480 π χ μας εντέλει για την προστασία του περιβάλλοντος.

– Τα Δελφικά Παραγγέλματα, ωφελήματα ανθρώποις ες βίον, που ανέθεσαν οι 7 Σοφοί της αρχαιότητας στο Ιερό του Μουσαγέτη Απόλλωνα για να βρίσκουν οι Άνθρωποι το μονοπάτι της ευτυχίας.

– Την συνύπαρξη στο Ιερό των Ιερών του Απόλλωνα με τον Διόνυσο ολοκληρώνουν τα Πύθια που με την δύναμη του λόγου και το μεγαλείο της Τέχνης είναι ότι υψηλότερο έχει να προσφέρει ο Ελληνισμός στην Ανθρωπότητα.

  Η  αναβίωση του Παγκόσμιου αυτού Αγαθού στην γενέτειρα του είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας για την επιβίωση του Πολιτισμού της Ειρήνης. 

Δύσκολο το μονοπάτι για τους opinion makers της εποχής μας, το διάβα του όμως κάνει την Ψυχή τους νεότερη και δυνατότερη και προοδευτικά θα το βρουν.

          Η Κα Jeanne Bresciani  τόνισε ότι η αναβίωση των Πυθίων στην γενέτειρά τους είναι το απαραίτητο οξυγόνο που έχει ανάγκη ο πολιτισμός στην εποχή μας.

Η πρόταση της Ο.Δ.Ε να διευρυνθούν με την Ειρήνη και το Περιβάλλον βεβαιώνει ότι οι Δελφοί πάντα τοξεύουν στο μέλλον, το I.D.I.I εμπνέεται από την Ελλάδα, διδάσκει τους μαθητές του στους Δελφούς, όπου πραγματοποιεί σημαντικές εκδηλώσεις και υπογράμμισε τον ρόλο της Isadora Duncan στην σύνδεση και πορεία των Αγγέλου και Εύας Σικελιανού. 

Είμαστε εργάτες για την αναβίωση των Πυθίων στην γενέτειρα τους και το I.D.I.I σε συνεργασία με την ΟΔΕ προγραμματίζουν Δελφικές Εορτές το 2021 αφιερωμένες στα 200 χρόνια της Ελληνικής παλιγγενεσίας. 

Μετά το πέρας  της διημερίδας του  πρώτου  Delphic Preview ΄΄  Ο κ Πάνος  Καλτσής  απάντησε σε  ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ:.

Πώς οραματίζεσθε την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο των Πυθίων;

Το όραμα προϋπάρχει, τώρα είναι ώρα δράσης με οργάνωση σε δύο Στάδια:

1ο  Η δημιουργία των Εθνικών Δελφικών Επιτροπών. Ας ξεκινήσουμε με την American Delphic Committee, η Πόλις σας κοσμείται ποιοτικά σε μεγάλη έκταση από αριστουργήματα Ελληνικής αρχιτεκτονικής πολλά και σημαντικά από τον Paul Mellon δημιουργό του CHS, τον οποίον έχουμε καθήκον να τιμάμε, εμπρός λοιπόν να συνθέσουμε την Αμερικανική Δελφική Επιτροπή !

2ο Ο Τον εμπλουτισμό του δικτύου των World Delphic Citizens

                             Οι Αγώνες θα γίνονται στους Δελφούς;

Όχι μόνον αλλά και σε 12 ακόμη  Ιερά της Ελλάδος δηλαδή και στις 13 Περιφέρειες της χώρας,  οι Δελφοί είναι η έδρα, θα γίνετε η εναρκτήρια μύησης, οι βραβεύσεις και μέρος των αγώνων.

                           Θα μας πείτε μερικά ενδεικτικά σημεία;

Αν και δεν πρέπει γιατί η ομάδα εργασίας μελετά θα σας αποκαλύψω μερικές ιδέες, επί παραδείγματι,  Βυζαντινή μουσική στην Πάτμο, ποίηση  στην Χίο του Ομήρου,  γιατί   oφείλει  ο πολιτισμός να θωρακίσει τα νησιά του Αιγαίου, ασφαλώς δεν σας διαφεύγει ότι το Αιγαίο είναι η διαχρονική μήτρα γένεσης Πολιτισμού και διχοτόμηση του σημαίνει αυτοκτονία του Δυτικού Πολιτισμού.Γαλλίδα σύνεδρος, πώς βλέπετε να το διαφημίζετε;

Γαλλίδα σύνεδρος, πώς βλέπετε να το διαφημίζετε;

Μrs Brosch, γνωρίζοντας την ποιοτική και πετυχημένη εργασία σας τόσο στην Ευρώπη και τώρα στην Αμερική θα σας θέλαμε εθελόντρια σύμβουλο, στην πρώτη φάση σας λέμε μια Ιδέα, την θέσπιση ετήσιας απονομής του Απολλώνιου φωτός στα μεγάλα φεστιβάλ και στα σοβαρά κινήματα Ειρήνης και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Θα απαιτηθούν έργα υποδομής;

Οχι, Δόξα το Θεό υπάρχουν εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, εξ άλλου τα Πύθια έχουν αυτογνωσία και μέτρο, αντίληψη θα απαιτηθεί από τους φορείς της Πολιτείας.           Αγωνίσματα που θα περιλαμβάνονται; Άπειρα, μόνον στη Μουσική και στην Θάλασσα οι αγώνες είναι απεριόριστοι.

  Θα μας πείτε δύο στην Θάλασσα;

          Νόστιμον Ήμαρ, Ιστιοπλοϊκός αγώνας Επίνειο Δελφών – Ιθάκη- Δελφοί, η Επιστροφή του Απόλλωνα , Επίνειο Δελφών – Δήλος Δελφοί.

Οι Αγώνες θα γίνονται κάθε 4 χρόνια;

Οι Αγώνες είναι ετήσιοι, τον τέταρτο χρόνο οι Χρυσοί Τελικοί, τον πρώτο χρόνο προκριματική Νέων, τον δεύτερο Γυναικών, τον τρίτο Ανδρών και το τέταρτο οι χρυσοί.

Ποιος θα είναι ο φορέας;

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή ΄΄ Οικουμενική Δελφική Επιτροπή΄΄ η ΟΔΕ υπηρετεί το άρθρο 4 του Δελφικού νόμου του 1934.

Μπορεί η Ελληνική οικονομία να στηρίξει τους Αγώνες;

Θα  αντιστρέψω την απάντηση, οι αγώνες θα στηρίξουν την Ελληνική οικονομία αναδεικνύοντας την Ελλάδα κορυφαίο προορισμό του πολιτιστικού τουρισμού.

Πότε βλέπετε το ξεκίνημα;

Το προανάκρουσμα για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του Αγγ. Σικελιανού τώρα και προοδευτικά σε μια επταετία η ολοκλήρωση τους, εμείς προσφέρουμε την εργασία μας στην Πατρίδα τον Ελληνισμό και στην Ανθρωπότητα.

 H  καινοτομία Ακαδημαϊκά Πύθια ;

Πριν  μια γενιά  ο Travis Bogard,   Berkeley Dramatic Art  Professor  μου έλεγε : 

– Πάνος  η μείωση των κλασσικών σπουδών θα φέρει μια  θολούρα  στην Ανθρωπότητα και αυτό ζούμε σήμερα, τα Ακαδημαϊκά Πύθια έχουν δύο στόχους : 

1ος  Οι  Καθηγητές τεχνολογικής κατεύθυνσης, πρέπει να έχουν Ανθρωπιστικό   υπόβαθρο  και όχι μια  τέλεια βόμβα.

2ος   Δὲν εἶναι χίμαιρα νὰ καβαλᾶμε τὸ ὄνειρο, μας εντέλει ο Σικελιανός,  Πρέπει να ξεσηκώνετε  η Ακαδημαϊκή  κοινότητα  Καθηγητές και Φοιτητές  για τον Πολιτισμό της Ειρήνης και της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Σε λίγες εβδομάδες έχετε  εκλογές στην Ελλάδα  τι χρησμοδοτούν  οι Δελφοί;

Δεν θέλω να μιλήσω πολιτικά  εκτός Ελλάδος, το Μαντείο όμως  βεβαιώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα είναι ένας καινοτόμος πετυχημένος Πρωθυπουργός

Πώς βλέπετε την ένταση στο Αιγαίο;

Ο Δυτικός Πολιτισμός αν δεν θέλει να αυτοκτονήσει οφείλει να υπερασπισθεί την κοιτίδα του και να αντισταθεί στις μεθοδεύσεις, το Αιγαίο είναι η Μήτρα Γένεσης του, τα Ιωνικού ρυθμού αριστουργήματα που κοσμούν την πόλη σας δείχνουν τον δρόμο, Θέλω να ευχαριστήσω  από Καρδιάς  τον Καθηγητή Gregory Nagy  που σας θύμισε ότι η Ιωνία είναι στην  Minor Asia δεν πρέπει να μετατεθεί ο Ομφαλός της Γης και δεν μετακινείτε και  κάνω έκλυση στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Κοινότητα να αντισταθεί σε όποια μεθόδευση παραχάραξη της Ιστορίας της.

Washington 22 June 2019      

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *